Naarmate we ouder worden, verandert er veel in ons lichaam, ook in onze mond. Oudere mensen krijgen vaker last van gebitsproblemen. Dat kan leiden tot andere en/of minder goede eetgewoontes. Het wordt naarmate u ouder wordt extra belangrijk om uw gebit zo goed mogelijk te verzorgen en uw tandarts of mondhygiënist regelmatig te blijven bezoeken. Uw mondgezondheid is namelijk belangrijk voor uw algehele gezondheid.
Wat gebeurt er in onze mond als we ouder worden?
De meest voorkomende gebitsproblemen bij ouderen zijn:
- tandbederf;
- ontstekingen van het tandvlees en kaakbot;
- problemen met de slijmvliezen.
Zodra uw mondgezondheid afneemt, kan dit leiden tot ondergewicht, omdat u moeite krijgt met eten. Ook spelen ziektes als diabetes, parkinson, CVA, dementie, longontsteking en hart- en vaatziekten een grote rol bij de gezondheid van uw mond. Door deze ziektes kunnen verschillende gebitsproblemen ontstaan. Ook medicijngebruik kan van negatieve invloed zijn op uw mondgezondheid. Bepaalde medicatie beïnvloedt namelijk de speekselproductie. Speeksel is belangrijk omdat dit de natuurlijke bescherming van uw gebit regelt.
Tandvleesproblemen bij het ouder worden
Door ziektes of door ouderdom kan het gebit op de achtergrond raken. Uw eetgewoonten kunnen ook veranderen, doordat u nu een voorkeur heeft om zoet te eten. Als u iets eet of drinkt, dan vormt er een laagje plaque op de tanden en kiezen. Als u uw tanden niet goed poetst, dan kunnen de bacteriën in tandplaque voor ontstoken tandvlees zorgen. Als u de tandplaque helemaal niet verwijdert, dan kan het verkalken en omvormen tot tandsteen.
Terugtrekkend tandvlees
Bij terugtrekkend tandvlees kan een deel van de tandwortel bloot komen te liggen. Op de tandwortel ontbreekt tandglazuur en dit gedeelte van uw tand of kies wordt extra kwetsbaar voor gaatjes. Deze gaatjes noemen we wortelcariës. De ruimte tussen de kiezen en tanden wordt door terugtrekkend tandvlees groter, waar tandplaque zich gemakkelijk opbouwt.
Houd uw mondgezondheid op peil
Soms kan het meer moeite kosten om op latere leeftijd uw tanden goed te poetsen. Stap daarom op tijd over op elektrisch poetsen. Probeer hier een gewoonte van te maken. Het scheelt u veel fysieke energie. Blijf daarnaast ook regelmatig uw tandarts of mondhygiënist bezoeken, zodat u problemen kunt voorkomen.
Op 18 oktober 2021 is publiekscampagne ‘De Mond Niet Vergeten’ van start gegaan. De campagne bevordert het verzorgen van de mondgezondheid bij ouderen die nog zelfstandig thuis wonen en geheel of gedeeltelijk hun eigen tanden en kiezen hebben.
Om erachter te komen of uw mond extra aandacht verdient en of u toe bent aan een bezoek aan de tandarts kunt u de test op de website van ‘de mond niet vergeten’ invullen.
Wilt u langskomen voor een afspraak?
Dan kunt u onze contactpagina op de website bezoeken en het formulier invullen. U kunt ons ook bereiken door een mail te sturen naar info@tandartsenpraktijkkroeten.nl of door te bellen naar 076 541 1311. Wij zullen zo spoedig mogelijk uw vraag in behandeling nemen.